Нови промени по мярка 11: Вижте кои стопани ще засегнат

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) обсъжда три групи нови промени в изискванията и текстовете на мярка 11 „Биологично земеделие“ по време на Комитета по наблюдение на Програмата, научи „Агрозона”. Сред основните разлики в текстовете на мярката е въвеждането на условие за допустимост за земеделските стопани в подмярка 11.1, че не може да се получава подпомагане по подмярката (за  преход) за площи на земеделски стопанин, които са включени в слой „Биологични площи“ през 2021 и 2022 г.

В подмярка 11.2 пък се обсъжда въведеното през 2020 г условие към бенефициенти с ангажимент за постоянно затревени площи за спазване на гъстота от минимум 1 животинска единица (ЖЕ) на 2 ха и възможността за прием през 2021 и 2022 г., да се прилага и за следващи години, като това се отразява и в точка „Допустими разходи”. Там е допълнено и, че след приключване на ангажиментите през 2020 г. да се предостави възможност за удължаване на ангажиментите по мярка 11 от ПРСР 2014-2020 г. с площи, които могат да варират с процент по-голям 10%, като ангажиментът продължава да се изпълнява с площи, за които земеделските стопани имат правно основание за ползване през съответната година. Идентична промяна ще се отрази по отношение на същото условие, когато е свързано с удължаване на ангажимента след 2020 г. и в т. 8.2.10.5 „Специфична информация за мярката“.

В промените по мярка 11 се предвижда предложените прагове на подпомагане, които важат досега да бъдат приложими и при кандидатстване и след 2020 г.

Предвижда се за прилагането на мярка 11 ДФЗ да може да извършва проверки и въз основа на публичния регистър от Наредба 5 от 2018 г. за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица, съдържащ информация за операторите в система на контрол за биологично производство, като този регистър ще се ползва и за информиране за включените в система на контрол площи, животни и пчелни семейства към края на предходната година. Предвижда се и Компетентното звено да предостави на ДФЗ слой „Биологични площи“, който включва цифрови географски данни за сертифицирани площи, преминали периода на преход към края на предходната година. Площите, включени в слоя, сертифицираните животни и пчелини с пчелни семейства могат да бъдат подпомагани само за дейности от подмярка 11.2. „Плащания за поддържане на практики и методи за биологично земеделие“, е записано още в проекта за промени на мярка 11.

 

 

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА