Новите дрехи на земеделието

Възможностите и предизвикателствата пред аграрния сектор в новия период на европейско финансиране са централна тема в конференция на вестник "Капитал"

Форумът ще срещне политическия кабинет в земеделието с представители на реалния сектор
Форумът ще срещне политическия кабинет в земеделието с представители на реалния сектор
Форумът ще срещне политическия кабинет в земеделието с представители на реалния сектор    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Форумът ще срещне политическия кабинет в земеделието с представители на реалния сектор    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 3 млрд. евро са субсидиите, които ще се влеят под формата на инвестиции от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в земеделския сектор и селските общини в периода между 2014 г. и 2020 г. За фермерите в България този ресурс е не просто финансовата инжекция, която би изстреляла бизнеса им още по-високо, а в масовия случай жизнена необходимост за неговото съществуване и развитие. Ето защо те поглеждат към следващите седем години с голяма надежда, но и с малко страх. Възможностите са наистина значителни и разнообразни, но идват за ръка с редица предизвикателства. Те ще са централна тема в  конференцията на вестник "Капитал" и ICT Media "Предизвикателства за развитие на сектор земеделие в новия програмен период", която ще се проведе на 29.09 (вторник) в хотел "Балкан" ("Шератон").

Форумът ще срещне политическия кабинет в земеделието с представители на реалния сектор, а специален гост в програмата е Михаел Пилке, ръководител подразделение AGRI.F3 "България, Хърватия, Дания и Полша" в Европейската комисия. Сред лекторите са заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, директорът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, изпълнителният директор на Националния гаранционен фонд Самуил Шидеров. В първата част на конференцията те ще представят приоритетите, възможностите и административния напредък за усвояване на европейските средства. 

Големи субсидии, ниска конкурентоспособност

Вторият и третият панел в програмата ще разгледат различни аспекти на конкурентоспособността на аграрния отрасъл. Български компании ще дадат примери за технологична модернизация и внедряването на иновации, системи за управление и оптимизация. Акцент са и възможностите за финансиране на такива проекти. Новите технологии всъщност често са ключ към по-висока ефективност, а такава в българското земеделие не беше достигната в предишните седем години от прилагане на инвестиционните мерки по ПРСР. Накратко, макар че в селското стопанство се изсипаха милиарди под формата на субсидии, като цяло то не стана по-конкурентоспособно, а добивите в редица сектори (зърно, мляко и др.) продължават да са под средните за ЕС. Посоката, в която трябва да гледат фермерите сега, е именно повишаване на производителността. Финансови средства има, какво още обаче не достига? И как например, ако за България приоритет в новия период е производството на плодове и зеленчуци, то може да се случи без елементарни условия за напояване? За това и другите си трудности ще разкажат представители на някои от големите браншови организации. Лектори в панела ще са Таня Дъбнишка от Асоциацията на земеделските производители в България, председателят на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов и на Асоциацията на агроекологичните производители Пламен Драгнев, изпълнителният директор "Булагро груп холдинг" Христофор Бунарджиев и др.

Повече за събитието вижте на http://events.idg.bg/bg/2015/agriculture>

Все още няма коментари
Нов коментар