"Eлана агрокредит" привлече 14 млн. лв. от инвеститори (допълнена в 18.15 ч.)

Парите ще бъдат използвани за финансиране на покупки на земеделски земи

Ръководеният от Камен Колчев холдинг "Елана" вече успешно кредитира покупка на земеделски земи
Ръководеният от Камен Колчев холдинг "Елана" вече успешно кредитира покупка на земеделски земи
Ръководеният от Камен Колчев холдинг "Елана" вече успешно кредитира покупка на земеделски земи    ©  Велко Ангелов
Ръководеният от Камен Колчев холдинг "Елана" вече успешно кредитира покупка на земеделски земи    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Елана агрокредит" успя да набере 14 млн. лв. от инвеститори, след увеличението на капитала, съобщиха от компанията за финансиране на инвестиции в земя. До крайната дата са били записани близо 14 млн. акции от общо предложени 15.35 млн. броя. Привлечените средства ще бъдат използвани за основната дейност на дружеството – финансиране на лизинг за покупка на земеделска земя. "Елана агрокредит" е създадено с цел да осигурява пари, предимно на земеделски производители, които искат да купят земя – те получават парите и плащат заема под формата на лизинг. В края на периода, ако са платили всички вноски, земята става тяхна собственост. Ако не успяват да погасят заема, имотът остава собственост на "Елана агрокредит".

Земеделска ниша

Компанията, която е част от групата на холдинг "Елана", навлезе в нишата за кредитиране на земеделски имоти през последните две години. Моделът е нов за България и използва ниша, незаета от банково кредитиране – досега банките рядко се съгласяват да вземат като обезпечение за заеми земеделски земи и така ако производител иска да купи терен за дейност, ще трябва да ипотекира или да събира собствени средства.

Увеличението на капитала е привлякло към проекта и институционални, и индивидуални инвеститори, съответно 57% и 43%, съобщават от "Елана агрокредит". Сред институционалните новият е "NN Пенсионно осигуряване" (бивш "ING Пенсионно осигуряване"), а акции от предишното увеличение имат и пенсионните фондове на "Алианц България" и "ДСК-Родина". По информация от "Елана" новите акции се очаква да бъдат качени за търговия на Българската фондова борса на 23 юни.

Източници на капитал

От компанията съобщават, че от началото на предлагане на лизинговите договори през април 2013 г. са инвестирали 17.05 млн. лв. и са помогнали за закупуването на 23 799 дка земеделски земи. Финансирането на инвестициите е от предишното увеличение на капитала и от банкови заеми. "Елана агрокредит" се листна на БФБ през 2013 г. и с това набра 4.4 млн. лв. Няколко месеца по-късно Европейската банка за възстановяване и развитие му отпусна 5 млн. евро кредит със срок 8 години. В края на годината Societe Generale Експресбанк го финансира с още 3 млн. евро, към които през април тази година са добавени още 2 млн. евро с анекс към договора.

Междувременно "Елана агрокредит" започна и изплащането на дивиденти – от понеделник се превеждат такива за миналата година – по 0.062 лв. брутно на една акция. В момента книжата на компанията се търгуват при цена 1.02 лв., като в днешната сесия все още няма сключени сделки с тях.

Камен Колчев, основател на "Елана Агрокредит" и главен изпълнителен директор на "Елана"

Какви са плановете за развитие на "Елана Агрокредит" след успешното привличане на средства за дейността в това предлагане?

Благодарение на успешното увеличение на капитала дружеството си осигури достатъчен ресурс за развитие на дейността си през следващите близо две години. Привлечените над 14 млн. лева реално ни дават възможност и за допълнително дългово финансиране в рамките на до 28 млн. лева, така че общо дружеството ще може да финансира земеделските производители с над 42 млн. лева. Това ще ни позволи да преминем и към следващия етап от развитие на бизнеса ни, при който ще финансираме нашите клиенти по договорите за финансов лизинг с оборотни (краткосрочни) кредити за торове, препарати, семена, горива, техника, съоръжения за напояване и т.н. Единственото обезпечение по тези кредити ще бъде самата земеделска земя по договорите за финансов лизинг, която по време на целия срок на договора остава собственост на "Елана Агрокредит".

Очаквате ли, че новата Програма за развитие на селските райони ще повлияе на желанието на земеделците да си купуват земята?

Колкото повече стимули се създават за развитието на отрасъла, толкова повече той ще става по-привлекателен. Факт е, че през последните години трайно нараства площта на обработваемите земи. Всичко това нямаше да се случи без инвестициите, които се направиха през предния програмен период от ПРСР. Отварянето на новите мерки ще даде възможност за нови (огромни за мащаба на икономиката ни) инвестиции в земеделския отрасъл. Това няма как да не стимулира интереса за закупуването на земя. Но все пак земеделските площи не са безкрайни и е факт, че вече в отделни региони отчетливо се усеща липса на предлагане.  

В новата ПРСР има мерки като така очакваните програми за хидромелиорации, които по дефиниция изискват закупуване на съответната земя. Същото се отнася и за ставащите все по-популярни инвестиции в трайни насаждения, където придобиването на собствеността върху достатъчно големи парцели е първата и основна стъпка към реализацията на проектите.

Как очаквате да се развива интересът на фермерите към закупуване на земеделска земя?

В България все още земеделските производители притежават значително по-малък процент от земите, които обработват, в сравнение с техните европейски колеги.  Ето защо смятам, че земеделците в краткосрочен и средносрочен план ще продължат да доминират пазара на земя – тенденция, която продължава от близо 5 години. Собствеността на земята ще им даде сигурност и възможност дългосрочно да планират бизнеса си, а това е единственият начин селското ни стопанство да се върне там, където беше преди неуспешно проведената поземлена реформа. В тази връзка можем да кажем, че ние от финансовия сектор сме длъжници на българските фермери. Все още много малко финансови продукти на пазара са съобразени със специфичните им нужди. Даваме си сметка, че това, което стартирахме в ЕЛАНА Агрокредит е само началото и затова планираме през новата 2015/2016 стопанска година да разширим продуктите, които ще предлагаме на своите клиенти.
Все още няма коментари
Нов коментар