Официален уебсайт на Европейския съюз

 

Биологичното производство накратко

Биологичното земеделие е селскостопански метод за производство на храни, при който се използват естествени вещества и процеси. Това означава, че биологичното земеделие обикновено оказва ограничено въздействие върху околната среда, тъй като насърчава:

  • отговорното използване на енергията и природните ресурси;
  • опазването на биологичното разнообразие;
  • опазването на регионалното екологично равновесие;
  • подобряването на плодородието на почвата;
  • поддържането на качеството на водата.

Освен това с правилата за биологичното земеделие се насърчава висок стандарт на хуманно отношение към животните и се изисква от земеделските стопани да се съобразяват със специфичните поведенчески потребности на животните.

Разпоредбите на Европейския съюз за биологичното земеделие имат за цел да осигурят ясна структура за производството на биологични продукти в целия ЕС. Целта е да се удовлетвори потребителското търсене на надеждни биологични продукти, като същевременно се осигури справедлив пазар за производителите, дистрибуторите и търговците

Официален уебсайт на Европейския съюз

 





{START_COUNTER}